Huacaya alpaca's

Sinds enkele jaren houden we met enorm veel plezier Huacaya alpaca’s, waarbij in 2020 de overstap is gemaakt naar stamboek alpaca’s. Ons doel is om gezonde en kwalitatieve Alpaca’s te fokken met een fijn en rustig karakter, dieren die ons qua bouw aanspreken, met een uitmuntende wolkwaliteit en in mooie kleuren.

De alpaca is een kameelachtige en komt oorspronkelijk uit het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte zoals Peru, maar ook in Ecuador, Bolivia, Chili en Uruguay komt hij  voor. Alpaca's kunnen goed tegen extreme weersomstandigheden. Alpaca’s hebben twee tenen en geen hoeven, maar een dikke eeltlaag onder de voeten en hebben in plaats van vier, drie magen. De wol van alpaca's die in 22 tinten voorkomt, is zeer geliefd bij spinners en wevers omdat de wol niet jeukt. 

Alpaca’s leven in het wild groepsverband met zo'n  twintig dieren. Alpaca's zijn over het algemeen vriendelijke en zachtaardige dieren, die goed overweg kunnen met andere diersoorten.. Ze kunnen niet zonder soortgenoten en kunnen letterlijk doodgaan van eenzaamheid. Het bekende geluid van de alpaca is het zachte kreunende hummen. Leuk om te weten: Een alpaca bevalt altijd overdag (ochtend) en op warmere dagen, zodat het jong de hele dag de tijd heeft om op te drogen. Moeder kan het jong namelijk niet drooglikken dus moet de zon het werk doen.


Er zijn twee soorten alpaca's: huacaya's en suri's. De Suri is een alpaca met een dreadlock-achtige vacht, die moeilijker te bewerken is. De huacaya (spreek uit: "wacaja") komt het meest voor in Europa. Zo'n 90% van alle alpaca's in Europa is van dit ras en herken je aan zijn kortere en dichtere wol. Bij Stal Herfte hebben we alleen Huacaya alpaca's in de kleuren wit, fawn(beige), bruin, blauw (grijzig) en zwart-wit.